2022. 10. 14.

Játék + tanulás. Miért ne lehetne együtt a kettő?

Budapest szabadulószoba nagyhatalom: külföldről nézve sokan így tekintenek erre az igen különleges szegmensre és szerencsére gyakran ez is része a hozzánk érkező külföldi társaságok programjainak. Emellett családi programnak sem rosszak a gyerekeknek is alkalmas (filmekhez, mesékhez/mesehősökhöz köthető) szabadulószobák. Bár még mindig sokszor futunk bele abba, hogy a magyar lakosság egy része soha nem is hallott a szabadulószobákról (így nem is próbálta), az elmúlt 10 év alatt közel háromszorosára nőtt a szabadulószobák iránti kereslet. És úgy tűnik a kulturális programszervezők fülébe is eljutott, hogy akár tanulást segítő, szemléltető eszközzé is válhat. Ma már olyan kiemelt helyek is szerveznek „edukációs célú” szabadulószobát, mint pl. a Természettudományi Múzeum, gyermekkönyvesboltok vagy akár budapesti fürdők…

A szabadulószobákból kreativitással, logikával és kódok megfejtésével juthatnak ki 2-8 fős csapatok, amelyre általában 60 perc áll rendelkezésükre. Mi a Mystiqueroom-ban úgy gondoljuk, hogy mivel a szobáknak mindig van egy tematikája, története: a benne szereplő feladatoknak ezzel szerves egységet kell alkotniuk. Így alkalmassá válnak arra, hogy egy történelmi korhoz, irodalmi alkotáshoz kapcsolódó momentumokat mélyen a játékosok fejébe véssenek. Sokkal élvezetesebb és maradandóbb tanulási folyamat egy korhű díszletekkel berendezett szobában (kézzel foghatóan) beleélni magunkat a történetbe, mint az iskolapadban a történelemkönyvet olvasni.

Évek óta foglalkozunk szabadulószoba építéssel, nem csak a saját szobáink bővítéseképpen, hanem vidékre és külföldre is készítünk szabadulószobákat. Az elmúlt időszakban több múzeumtól kaptunk felkérést, hogy „meséljünk el” egy hozzájuk kapcsolódó történetet, bővítsük múzeumpedagógiai eszköztárukat.

Ilyen volt pl. a Balatoni Múzeum felkésérésre készült Festetics szabadulószoba, amely a II. világháború végnapjaiban játszódik. A valódi történelmi eseményeken alapuló küldetésben a szovjet csapatok elől elrejtett értékeket kell megtalálnunk. Közben hallhatunk a Festetics kastély utolsó úrnőjéről – özvegy Haugwitz Mária grófnőről – és a gyermek Festetics (IV) Györgyről is…

Vagy a Molnár-C. Pál festőművész életéhez kapcsolódó kincskereső láda. Molnár-C. Pál Gellérthegy oldalában, egy Ménesi úti villában élt és alkotott 50 éven át. Halála után, 1984-ben lánya, dr. Csillag Pálné Éva, családi gondozású magánmúzeumot hozott létre, amely kiegészült egy „MCP ládával”. Ha ennek kalandos rejtvényeit megoldjuk, ajándék kincsre bukkanhatunk – Molnár-C. Pál festőművész alkotásai között, különleges művészi környezetben.

Továbbá a felsőmocsoládi Kultúrházban is találni izgalmas kikapcsolódásra alkalmas küldetést. Ahol az eltűnt Kézilabda Magyar Kupát kell megtalálni, kevesebb mint 60 perc alatt.

Az edukációs szabadulószobák nem csak a család (általában) hétvégi programjait színesítik, hanem az iskolák számára is lehetőséget biztosítanak a csoportos, iskolán kívüli fejlesztésre. Tapasztalataink szerint a tanárok sok esetben keresnek egy napos, vagy csak egy délelőtt alatt megtekinthető „osztálykirándulási” helyszínt. Ha valóban tartalmas program szervezése a célunk, a szabadulószoba több szempontból is fejleszti a gyermekek közös munkáját. Hogy pontosan hogyan és miben, arról egy korábbi bejegyzésünkben írtunk részletesen.

A Mystiqueroom-ban jelenleg 3 olyan szobát tudunk ajánlani osztályok számára, amely kiegészítheti a magyar órát, illetve az olvasásra való szoktatást:
Alice és a Kalapos szobáink: az Alice Csodaországban (1865) című könyv Lewis Carroll sokak által ismert nonszensz meseregénye, amely feldolgozásában élvezetes „kiegészítés” lehet egy kaland Csodaországban…

Varázskastély szobánk: amely J. K. Rowling hét kötetből álló, fantasy műfajú regénysorozata alapján készült. Főhőse egy kamasz varázsló, Harry Potter és barátai (Ron Weasley és Hermione Granger), akik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói… Ha szeretnél varázspálcát fogni, akkor itt az idő!

De középkori (Katedrális), vagy ókori (A fáraó sírja) szabadulószobáink is ideális kiegészítései a történelem oktatásnak… Nézz utána 12 különleges küldetésünknek…

Ajándékkártya

Ajándékkártya

Lepd meg szeretteidet egy felejthetetlen élménnyel MOST! Nincs kedved már egy újabb gyertyatartót vásárolni? Mindenhol egy órát kell sorban állni a pénztárnál? Kifogytál az ötletekből? Akkor jó helyen jársz! Ajándékozz névre szóló ajándékkártyát – otthonról, kényelmesen! Itt nincs sorbanállás…. 🙂

Vásárlás

Rólunk

Mi is az a szabaduló játék? Vagyis szabadulószoba?

Egy igazi csapatjáték, ha valami igazán izgalmasra és egyedire vágysz. 2012-ben nyílt meg az első szabadulószoba Budapesten. Külföldi tanulmányokban is kiemelték már, hogy a magyar szabadulószobák különösen ötletesnek és egyedinek számítanak a szabadulószoba-piacon. A kijutós játék központjában az együttműködés, a rejtvények és feladványok közös megoldása áll. Egy óra alatt kell túljárnod készítőink eszén, és megoldani a fejtörőket. Pályáinkon nincs semmi ijesztő és váratlan, a garantált izgalmakat nem a bezártság, hanem a feladatok pezsgő sora és a gyorsan fogyó idő biztosítja. Ha a legjobb szabadulószobákat keresed Budapesten, jó helyen jársz: ez a MYSTIQUEROOM! A HÉT MINDEN NAPJÁN 9:00-21:00 között találsz elérhető időpontokat! Foglalj játékot MOST!

Csapatépítő céges rendezvény, születésnap, legénybúcsú/lánybúcsú: itt mindenki megtalálja a számára megfelelő programot. Akár 150 fős csapat számára is, egyidőben!

GYIK

Sajnos a pálya védelme érdekében erre nincs lehetőség. Megértéseteket köszönjük!
A játék előtt minimum 5, maximum 10 perccel érkezzetek meg. Előbb sajnos nem tudtok jönni, mert egymást zavarnátok az előző csapatokkal, plusz esetleg meghalljátok a megoldásokat is..:)
Kényelmes, laza ruházat ajánlott, amiben nem gond lehajolni. Öltönyt, kosztümöt, magassarkút, díszsálat felejtsétek el erre az egy órára!
Igen, ha 3 nappal az időpont előtt írtok egy levelet a helyszín e-mail címére (info@mystiqueroom.hu), hogy pontosan melyik foglalást törölnétek és hogy mikor szeretnétek jönni játszani. Viszont amit nem tudunk elfogadni: ha valaki kifizeti a pályát, de nem jelenik meg az időpontban és utólag kér másik lehetőséget játszani.
Mindenkit szeretettel várunk. A pályán nincs ijesztő vagy felnőtt tartalom. Ha vállalják a kihívást és úgy gondolják, a felnőtteknél is ügyesebbek, akkor próbára tehetik magukat. A belső értékes tárgyak védelme érdekében szeretnénk, ha a csapatban vagy a csapattal lenne egy 18 éven felüli is.
Semmi gond, gyertek el játszani. A helyszínen ki kell fizetnetek a játékot. Ha később megérkezik hozzánk az utalás, visszaküldjük a feladónak.
2-8 főig ideális a játék. Ha 8-nál többen vagytok, akkor már egymást akadályozzátok és mindenkire kicsit kevesebb feladat jut.

Kérdésed van? Írj nekünk az info(kukac)mystiqueroom.hu e-mail címre, vagy keresd fel facebook oldalunkat!

Nálunk SZÉP Kártyával is fizethetsz!
(minden zsebből)

szépkártya