2023. 03. 30.

Mesterséges Intelligencia = Budapest legmodernebb szabadulójátéka. De hogyan?!

Nemrég nyitotta meg kapuit Budapest legújabb és egyben legmodernebb szabadulójátéka: a Mesterséges Intelligencia. Persze tudjuk, minden tech fórumon a csapból is az „AI” folyik, de hogy kerül ez a téma a szabadulószobák látókörébe, és mire számíthatunk egy ilyen szobában?

Nem titok, hogy a játék az evosoft és a Mystiqueroom közös együttműködésével jöhetett létre. Az evosoft – Magyarország egyik vezető szoftverháza – a high-tech pályák legmodernebb változatát építette meg Budapest lassan legnagyobb, de mindenképpen kiemelkedően igényes szabadulószoba-komplexumában. A következőkben – pár kérdésen keresztül – szeretnénk bepillantást adni miről is van szó pontosan.

Mit jelent az, hogy szoftverház?
Az evosoft története több mint 27 évvel ezelőtt kezdődött, amikor néhány ügyes mérnök összeállt, hogy egy új ipari szoftvert hozzon létre. Akkor még nem gondolták, hogy két évtized múlva már több mint 1800-an dolgoznak együtt az ipar legkülönbözőbb területein alkalmazott programok kifejlesztésén. A portfólió széleskörű, számtalan helyen megtalálhatóak a nagyvilágban. Íme néhány példa:
Ipari környezetben, főként automatizált gyárakban használják azokat a Siemens termékeket, amelyeknek fejlesztésével foglalkoznak. Találkozhattok velük többek közt az autóiparban (pl. BMW, Volvo, Mercedes, Audi, Tesla), az élelmiszeriparban (pl. Nestlé, Coca-Cola), elektronikai- és vegyiparban, gyógyszergyárakban vagy raktár-automatizálásoknál.

Az evosoft ipari rendszertesztelési kompetencia központja a szoftver- és hardverrendszerek validálását végzi, az orvosi üzletáguk általános képalkotó diagnosztikai platform- és termékfejlesztéssel, röntgentechnikai szoftverrendszerekkel, valamint mammográfiai szűrőberendezések és sebészeti röntgenek szoftverének fejlesztésével és támogatásával foglalkozik. Foglalkoznak applikáció fejlesztéssel és üzemeltetéssel, beágyazott rendszerek és PC-n futó alkalmazások tervezésével, fejlesztésével és tesztelésével.

A mesterséges intelligencia ipari digitalizációs felhasználását támogató platform fejlesztésébe is belekezdtek három évvel ezelőtt, ahol olyan rendszert fejlesztenek, amely mesterséges intelligenciával képes a döntések támogatására. Különböző adatfeldolgozásokat önállóan elvégezve tud segíteni gyártásfolyamati kérdésekben (például képfeldolgozással javítani a gyártási minőségbiztosítást).

Mitől high-tech ez a pálya? A hagyományos lakatok már ki is maradtak?
Azért tituláltuk „high-technek” a pályánkat, mert az új generációs kifejezést nem éreztük elég erősnek, hogy megmutassuk, mennyire indultunk el új irányba a pálya tervezésekor. Nem csak mágneses zárakat vagy kódpaneleket kell ide képzelnetek, sikerült még egy réteget elhelyezni a komplexitásban azzal, hogy rengeteg olyan érintőfelületes vagy laptopot igénylő feladattal fogtok majd bent találkozni, amikkel szerintem eddig nem nagyon találkozhattatok sok helyen. Minden ilyen feladathoz saját rendszert építettünk fel, amely az evosoftos kollégák keze munkáját dícséri. Nyilván nem szeretnénk sok titkot felfedni, de nem maradhat ki az sem, hogy kulcsokat használjunk egy játék során (ellenben lakatokkal nem fogtok a pályán találkozni).

„Képzeld azt, hogy titkos laboratóriumunk számítógépei mögött fejlesztőmérnökünk már hónapok óta egy mesterséges intelligencia projekten dolgozik. Célja, hogy egy szép, új világot teremtsen, ahol az emberek munkáját szuperszámítógépek segítik. Már csak egy kicsit kell tökéletesíteni az első mesterséges intelligencia prototípuson: de segítened kell.” – olvassuk a játék bevezető szövegében.
De valójában hogyan tudják/tudnák a „szuperszámítógépek” segíteni a munkánkat? És mit jelent ez itt a játékban?
A mesterséges intelligenciával már bárki megismerkedhet alapszinten. Pl. a mára már ismertté vált ChatGPT segítségével, amivel nem csak egy-egy házidolgozatot lehetne elkészíteni, de összetettebb fejlesztési feladatokban is ki lehet kérni a véleményét, hogy esetleg új megközelítést találjunk egy-egy problémára.

Elképzelhető, hogy a közeljövőben egyre több olyan szellemi munkát igénylő iparág lesz, ahol a segítségünkre tudjuk majd fordítani az ilyen mesterséges intelligencián alapuló programokat. Legyen az az ipar, a szoftverfejlsztés vagy akár az orvostudományok. Nálunk a pálya lelkét ez a kis gépezet adja, és a játék során mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen az, amikor egy gép is szeretne beleszólni a beszélgetésekbe, vagy ha érzésekkel ruházzuk fel.

A Mystiqueroom összes pályája korhatár nélkül látogatható, azaz a pályákon nincs semmi ijesztő vagy felnőtt tartalom. Már egészen kis kortól élvezetesek lehetnek a kincskereső feladatok… Ez a pálya 14 éven aluliak számára CSAK felnőtt kísérettel látogatható! Miért?
Mindenféle spoilert mellőzve, ez a pálya sem az ijesztő vagy felnőtt tartalma miatt lett „korhatáros”, mivel a pálya önmagában családbarát. Ám a high-tech szekció nagyobb élvezeti értéke mellett, nagyobb figyelmet is igényel. Ezért kénytelenek voltunk ezt a döntést meghozni.  A sok elektronikus kütyü használata nem (mindig) magától értetődő a kisebbeknek, ezért célszerű egy felnőtt támogatása, aki tud válaszolni a szobán belül felmerülő problémákra/kérdésekre.

Ne hezitálj sokat! Foglalj időpontot és indulhat a játék!
Vajon sikerül kiszabadulnod? 😊

 

Ajándékkártya

Ajándékkártya

Lepd meg szeretteidet egy felejthetetlen élménnyel MOST! Nincs kedved már egy újabb gyertyatartót vásárolni? Mindenhol egy órát kell sorban állni a pénztárnál? Kifogytál az ötletekből? Akkor jó helyen jársz! Ajándékozz névre szóló ajándékkártyát – otthonról, kényelmesen! Itt nincs sorbanállás…. 🙂

Vásárlás

Rólunk

Mi is az a szabaduló játék? Vagyis szabadulószoba?

Egy igazi csapatjáték, ha valami igazán izgalmasra és egyedire vágysz. 2012-ben nyílt meg az első szabadulószoba Budapesten. Külföldi tanulmányokban is kiemelték már, hogy a magyar szabadulószobák különösen ötletesnek és egyedinek számítanak a szabadulószoba-piacon. A kijutós játék központjában az együttműködés, a rejtvények és feladványok közös megoldása áll. Egy óra alatt kell túljárnod készítőink eszén, és megoldani a fejtörőket. Pályáinkon nincs semmi ijesztő és váratlan, a garantált izgalmakat nem a bezártság, hanem a feladatok pezsgő sora és a gyorsan fogyó idő biztosítja. Ha a legjobb szabadulószobákat keresed Budapesten, jó helyen jársz: ez a MYSTIQUEROOM! A HÉT MINDEN NAPJÁN 9:00-21:00 között találsz elérhető időpontokat! Foglalj játékot MOST!

Csapatépítő céges rendezvény, születésnap, legénybúcsú/lánybúcsú: itt mindenki megtalálja a számára megfelelő programot. Akár 150 fős csapat számára is, egyidőben!

GYIK

Sajnos a pálya védelme érdekében erre nincs lehetőség. Megértéseteket köszönjük!
A játék előtt minimum 5, maximum 10 perccel érkezzetek meg. Előbb sajnos nem tudtok jönni, mert egymást zavarnátok az előző csapatokkal, plusz esetleg meghalljátok a megoldásokat is..:)
Kényelmes, laza ruházat ajánlott, amiben nem gond lehajolni. Öltönyt, kosztümöt, magassarkút, díszsálat felejtsétek el erre az egy órára!
Igen, ha 3 nappal az időpont előtt írtok egy levelet a helyszín e-mail címére (info@mystiqueroom.hu), hogy pontosan melyik foglalást törölnétek és hogy mikor szeretnétek jönni játszani. Viszont amit nem tudunk elfogadni: ha valaki kifizeti a pályát, de nem jelenik meg az időpontban és utólag kér másik lehetőséget játszani.
Mindenkit szeretettel várunk. A pályán nincs ijesztő vagy felnőtt tartalom. Ha vállalják a kihívást és úgy gondolják, a felnőtteknél is ügyesebbek, akkor próbára tehetik magukat. A belső értékes tárgyak védelme érdekében szeretnénk, ha a csapatban vagy a csapattal lenne egy 18 éven felüli is.
Semmi gond, gyertek el játszani. A helyszínen ki kell fizetnetek a játékot. Ha később megérkezik hozzánk az utalás, visszaküldjük a feladónak.
2-8 főig ideális a játék. Ha 8-nál többen vagytok, akkor már egymást akadályozzátok és mindenkire kicsit kevesebb feladat jut.

Kérdésed van? Írj nekünk az info(kukac)mystiqueroom.hu e-mail címre, vagy keresd fel facebook oldalunkat!

Nálunk SZÉP Kártyával is fizethetsz!
(minden zsebből)

szépkártya